Tommi Smeets, hollantia puhuva tamperelainen

Tommi Smeets 1

 

Kun hollantilaisella isällä on jalkapallotausta ja kun tämä isä vieläpä valmensi TPV:n junioreita niin ei ole ihme, että Tommi Smeetsistä tuli jalkapalloilija jo nelivuotiaana. TPV Lentävänniemestä lentoon lähtenyt ura on tehnyt Smeetsistä peruspaltsarin ja seuraikonin.
 
- Jalkapallo on ollut minulle itsestään selvyys lapsesta lähtien. Vakavassa mielessä en ole muita lajeja harrastanut, sillä jalkapallo on ollut se minun juttuni, sanoo keskikentän tehopelaaja Tommi Smeets.
 
Hollantia puhuva paljasjalkainen tamperelainen. Voisihan se olla tietysti tamperelaistunut hollantia puhuva. Niin tai näin, on 24-vuotias Tommi Smeets joka tapauksessa TPV:n juniorikoulun kasvatti. Hän liittyi jo nelivuotiaana Lentävänniemen kaupunginosajoukkueeseen ja on siitä lähtien edustanut ainoastaan TPV:tä.  
 
Smeetsin isä tuli aikoinaan Tampereelle työmatkalle ja tulipa vielä toisenkin kerran. Rakastui tamperelaiseen naiseen, meni naimisiin ja jäi Tampereelle. Jalkapallotaustan omaava mies löysi itsensä jossain vaiheessa juniorivalmentajan paikalta.
 
- Entisenä pelaajana ja aktiivisena jalkapallomiehenä isäni johdatti minut jalkapalloilun pariin. Aivan varmasti vaikutusta lajivalintaan oli myös kavereillani. Jalkapallo on ollut minulle itsestään selvyys lapsesta lähtien. Vakavassa mielessä en ole muita lajeja harrastanut, sillä jalkapallo on ollut minun juttuni.
 
Smeets nousi TPV:n miesten edustusjoukkueen harjoitusrinkiin vuonna 2011 eli 17-vuotiaana ja pelasi kauden viimeisessä ottelussa tultuaan vaihdosta kentälle. Kaudesta 2012 alkaen Smeets on ollut joukkueen runkopelaajia. Kausina 2015, 2016 ja 2017 hän pelasi kaikissa otteluissa täydet minuutit. Smeetsin pitkäaikaisia joukkuekavereita ovat Paavo Näykki ja Ville Salonen
 
- Minä olen tällainen TPV:n junnuputken läpi kulkenut pelaaja. C-junioreihin asti pelasin vuotta vanhempien kanssa ja kun huomasin, että pärjään tässä porukassa, niin asia ei kuitenkaan tuntunut ihmeelliseltä, sanoo Smeets
 
Viisi kuukautta Hollannissa opintojen vuoksi
 
Smeets opiskelee kauppatieteitä Tampereen yliopistossa ja oli opiskeluun liittyvässä vaihdossa Groningenin yliopistossa tammikuusta kesäkuun loppuun. Toiveissa oli pelata jalkapalloa jossain yliopiston joukkueissa, mutta jo hyvissä ajoin tuli tieto siitä, että joukkueet ovat täynnä. Yliopistosarjat alkavat elo-syyskuussa, joten kun tamperelainen saapui yliopistoon, oli kausi jo puolivälissä.
 
- Kunnostani ja lihaskestävyydestäni pidin huolta muun muassa pitkillä pyörälenkeillä, joihin Hollannissa on talvellakin hyvät mahdollisuudet. Viiden kuukauden pelaamattomuus jätti kuitenkin jälkensä ja ensimmäisissä harjoituksissa kotiinpaluun jälkeen huomasin, ettei pallovarmuus ole entisellä tasolla. Harjoitusten ja otteluiden myötä tilanne on kuitenkin normalisoitunut ja olen saanut juonesta kiinni, Smeets sanoo.
 
Viiden kuukauden Hollanti-aikaa Smeets kiittää hienona kokemuksena ja mahdollisuutena päästä uudelleen tutustumaan omiin juuriinsa, isän sukulaisiin sekä isän kotimaahan.
 
- Kun olin pieni, kävimme Hollannissa vuosittain kerran tai kaksi kertaa, mutta edellisestä vierailustani oli jo kymmenenkunta vuotta. Isäni kanssa olen kotona aina puhunut hollantia, joten se on toinen kotikieleni. Tosin isäni suomenkieli on 30 vuoden jälkeen lähes täydellistä, Smeets naurahtaa.
 
Kritisointi ei auta ketään
 
Smeets pitää itseään pelaajana, jolla on hyvä pelinlukutaito ja syöttövalikoima "hyvällä tasolla". 1-1 -tilanteissakin hän pärjää. Sen sijaan pallollista peliä on ehdottomasti nopeutettava, koska tila ja aika keskikentällä on vähissä. Parannettavaa on muutakin.
 
- Jo ennen pallon saamista olisi kyettävä havainnoimaan muiden pelaajien sijoittumiset ja liikkumiset. Olen myös liian yksijalkainen ja en tiedä, pystynkö koskaan samaa huonompaa jalkaani paremmaksi. Lyhyet syötöt onnistuvat, mutta se ei riitä.
 
Smmetsin saamasta arvostuksesta kertoo se, että viime syksyyn asti mies oli joukkueen kapteeni ja oli ollut sitä jo muutaman kauden. On C-nauha käsivarressa tai ei, ei Smeetsin suhtautuminen joukkuetovereihin muutu. "Management by perkele"  ei kuulu miehen valikoimiin edelleenkään.
 
- Minä haluan tsempata, tukea, kannustaa pelikavereitani ja luoda hyvää joukkuehenkeä. Kritisointi ja kanssapelaajan haukkuminen eivät auta ketään. 
 
Smeetsillä on kauppatieteiden opintoja Tampereen yliopistossa jäljellä noin 1,5 vuotta. Sen jälkeen kaikki on avoinna, joskin opintojen jälkeen työpaikan saaminen nousee uudeksi ykkösasiaksi. Tähän mennessä Smeets on panostanut opiskeluun. Ammattilaisuus ei ole ensimmäinen vaihtoehto, vaan kuten hän sanoo "valmistun taatusti", jonka jälkeen on vuorossa työpaikan hakeminen. Tampereelta tai sen ulkopuolelta.
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
 
Tommi Smeets 3
 
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  MP yhtymä3  
     
  #7 JESSE OKSANEN  
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #9 ANTTI KUJALA  
     
     
  TV400x400    
     
  #10 PAAVO NÄYKKI   
     
     
  Pispalan pulteri 01 2020 kopio  
     
  TPV:N NÄLKÄISIMMÄN PELAAJAN PALKITSEE  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.