tule yhteistykumppaniksi 1200

Ardian Kovaqilla on takana täydet minuutit

Ardian Kovaqi 1

 

Miesten edustuksen pelaajista vain kaksi on pelannut kaikki ottelut täysillä minuuteilla. Toinen on hyökkääjä Eetu Räisänen, se toinen on puolustajana pelaava Ardian Kovaqi.
 
Kolmivuotiaana Suomeen Kosovon sotaa perheensä kanssa paennut Kovaqi pelasi Jyväskylässä kolmessa seurassa ja Lappeenrannassa Kakkosta FC Kultsussa. Maaliskuussa mies teki sopimuksen TPV:n kanssa, eikä ole muuttopäätöstään katunut sekuntiakaan.
 
Vuosina 1996-1999 käytiin Kosovossa ja lähialueella sota, jonka osapuolina olivat albaanit, Jugoslavian hallituksen joukot ja läntinen sotilasliitto Nato.  Nato tuki albaanisiviilejä ilmaiskuin. Tuota sotaa, joka lopulta johti Jugoslavian hajoamiseen, pakoon lähti myös Ardian Kovaqin perhe pojan ollessa kolmivuotias. Vuonna 1999 Suomeen saapunut perhe sijoitettiin ensin Hämeenkyröön, josta matka jatkui Ruukin vastaanottokeskukseen. Lopulta koti löytyi Jyväskylästä, jossa isän veli jo asui.
 
9-vuotias poika tutustui jalkapallomaailmaan aloittaessaan pelaamisen HuKissa. Blackbirdiin Kovaqi siirtyi 12-vuotiaana ja sieltä edelleen JJK:hon, jossa otteluita kertyi B- ja A-junioreissa. Silloisen joukkuekaveri Iiro Karimäen kanssa tiet kohtasivat TPV:n ensimmäisissä harjoituksissa talvella. Kovaqi pelasi kaudella 2016 FC Vaajakosken joukkueessa Kakkosessa 16 ottelussa, kunnes oli aika ottaa isompi maantieteellinen loikka.  Uusi pelillinen osoite löytyi Joutsenosta Kakkosta pelaavasta Kultsusta.
 
- Paikkakunnalta muuton takana oli jalkapallo. Olin kolme kuukautta JJK:n liigajoukkueen harjoituksissa, mutta en saanut sopimusta. Koska Jyväskylässä ei ollut Kakkosen joukkuetta, kävin Joutsenossa näyttämässä osaamiseni ja sainkin sopimuksen. Viime kauden päätteeksi putosimme kuitekin Kolmoseen, mutta halusin jatkaa vähintään Kakkosessa, joten oli tullut aika hakea uutta joukkuetta, Kovaqi sanoo.
 
TPV:ssä asiat tehdään ammattitaitoisesti
 
Yli 190-senttinen puolustaja kävi testillä Mikkelissä mutta tulos jäi laihaksi. Uusi näyttömahdollisuus tuli Tampereelta päävalmentaja Anssi Ylisen kysyessä sähköpostilla olisiko nuorukaisella kiinnostusta.
 
- Olen oikeassa joukkueessa, jossa asiat tehdään ammattitaitoisesti ja hyvin suunnitellusti. Jo hyvin nopeasti havaitsin, että harjoituksista ei juurikaan olla pois eli jokainen pelaaja on hyvin sitoutunut ja motivoitunut. Tampere on kaupunki Lappeenrantaan verrattuna, iso ja vieläpä hyvin miellyttävä. Lisäksi täältä on sopivan lyhyt matka kotiin Jyväskylään, Kovaqi sanoo.
 
Tällä kaudella Kovaqi on pelannut kaikissa otteluissa jokaisen peliminuutin. Samaan yltää ainoastaan Eetu Räisänen. Tahti ei ole outo, sillä viime kaudella Kovaqi oli Kultsu FC:n kantavia voimia ja pelasi 21 ottelua Kakkosessa, yksi ottelu jäi välistä korttitilin täyttymisen vuoksi. Kaikissa pelatuissa otteluissa tuli täydet 90 minuuttia.  
 
Miellyttäviä yllätyksiä kerta toisensa jälkeen TPV:ssä ja Tampereella kokenut Kovaqi yllättyi jo alkumetreillä.
 
- Blackbirdissä pelannut Iiro Karimäki oli täällä, kuten myös Kultsussa pelannut Giorgi Ositashvili. Hänen näkemisensä pukuhuoneessa oli iso yllätys, koska emme olleet puhuneet tästä mitään, vaan luulin Gion lopettaneen ja siirtyneen valmentajaksi. Kummankin löytyminen täältä oli sattumaa ja hieno yllätys, Kovaqi sanoo.
 
Kaikki auttavat kaikkia
 
Kovaqi tykästyi nopeasti Ylisen sisäänajamaan pelityyliin, jossa koko joukkue puolustaa. 
 
- On hienoa, että kaikki auttavat kaikkia ja jokainen pelaaja osallistuu puolustustamiseen. En ollut tottunut tällaiseen tapaan pelata, mutta pidän tästä pelinäkemyksestä. Pelitavan selkeys, joka tässä joukkueessa on selvä, oli ja on uutta minun aikaisempiin joukkueisiin verrattuna, Kovaqi sanoo.
 
Puolustajille koko joukkueena puolustaminen tuo määrätynlaista helpotusta, mutta ei luonnollisestikaan tekee Kovaqista ja kumppaneista turhia. Kovaqin mukaan pelitavan onnistuminen näkyy päästettyjen maalien poikkeuksellisen vähäisessä määrässä. 
 
Kovaqin mukaan omissa taidoissa löytyy aina kehitettävää, myös hyvissä ominaisuuksissa. Pitkäksi pelaajaksi hän pitää itseään nopeana ja hyvänä selviytymään yksi vastaan yksi -tilanteissa. Luonnollisesti pituus tuo tullessaan muun muassa poikkeuksellisen hyvän ulottuvuuden, jonka joukkuetoveritkin ovat harjoituksissa puskutilanteissa monesti joutuneet havaitsemaan. Toki miinustakin löytyy ja yksi sellainen on pitkissä laadukkaissa syötöissä "väärällä" eli vasemmalla jalalla.
 
- Lyhyet 10-15 metrin syötöt onnistuvat hyvin vasurillakin, mutta oikein pitkissä syötöissä on ongelmia. Olen pyrkinyt panostamaan vasemman jalan harjoitteluun, mutta aina voi tehdä enemmän, Kovaqi sanoo.
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
 
Ardian Kovaqi 3
 
20.05.2020

Kevätkokous to 4.6.20 klo 18:00

in Seuratiedotteet
16.04.2020

TPV kaupassa uusia tuotteita

in Seuratiedotteet
06.04.2020

Tiedote Korona-tilanteen vaikutuksesta Futisklubiin

in Futisklubi uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  MP yhtymä3  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #7 JESSE OKSANEN   
     
     
  TV400x400    
     
  #10 PAAVO NÄYKKI   
     
     
  Pispalan pulteri 01 2020 kopio  
     
  TPV:N NÄLKÄISIMMÄN PELAAJAN PALKITSEE  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.