Vielä eivät rahkeet riitä mutta...

Iiro Karimaki 2

Jyväskyläläisen jalkapallokoulun kasvatti Iiro Karimäki pelasi A-junioreihin asti kaupungin ylpeyden JJK:n väreissä. A-juniorien jälkeen vuorossa oli kaksi kautta Kolmosessa pelaavassa Blackbirdissä, kunnes Tampere veti puoleensa. Kahdellakin tavalla.
 
- Tulin tänne opiskelemaan ja halusin samalla kehittyä jalkapalloilijana. Olin jopa hieman yllättynyt, kun sain sopimuksen TPV:hen. Rahkeeni eivät Jyväskylässä riittäneet liigaan, mutta sinne olen koko ajan tähtäämässä, Karimäki sanoo Laukontorin kesäkahvilan pöydässä.
 
Puolustajana pelaava 186-senttinen ja 23-vuotias (syntymävuosi 1995) Iiro Karimäki kuuluu oikeastaan samaan ryhmään niiden TPV:n pelaajien kanssa, joiden syntymävuosi on 1996. Nuori kuin mikä, lahjakas ja mahdollisuus saavuttaa jalkapallossa monivuotinen haaveensa. Karimäellä, kuten monen muullakin TPV:n miesten edustuksen pelaajalla se on ammattilaisuus. Karimäki on ollut rehellinen itselleen ja on sitä vieläkin.
 
- Voitin JJK:ssa A- ja B -junioreissa muutaman SM-mitalin, mutta kasvettuani ulos juniori-ikäluokasta totesin, etteivät rahkeeni vielä riitä pelaamaan liigajoukkueessa. En mielestäni vieläkään ole valmis liigaan, mutta edelleenkään minulla ei ole kiirettä. Haaveilen jalkapalloammattilaisuudesta ja teen nöyrästi työtä kehittyäkseni liigaseurojen vaatimalle tasolla, Karimäki sanoo.
 
Realistina Karimäki tietää liigaan nousun olevan helpompaa ja myös todennäköisempää Ykkösen joukkueesta kuin Kakkosesta.
 
- Haaveen toteuttaminen vaatii paljon työtä. Olisi huikeaa nousta Ykköseen tämän joukkueen kanssa, sillä meissä ja meillä on paljon potentiaalia.
 
Jalkapalloilijan ja kenties myös tulevan ammattilaisen uran ensimmäinen osa laitettiin paikoilleen Karimäen ollessa viisivuotias. "Iskä" vei koulun hiekkakentälle nappulatossut Iiron jalkaan laitettuna ja loppu onkin historiaa. Oli selvää, ettei Karimäki halunnut nuorena puolustajaksi, vaan muiden lasten tavoin hyökätä, tehdä maaleja ja liikkua aktiivisesti kentällä. 11 ikävuoden seutuvilla valmentajat laittoivat merkille, että JJK:n laitahyökkääjän omin pelipaikka saattaisikin olla puolustajana.
 
 - Noista ikävuosista alkaen olen pelannut puolustajana ja yrittänyt tehdä parhaani, jotta minusta tulee hyvä puolustaja. Tämä pelipaikka on kuin tehty minulle, Karimäki sanoo.
 
Sopimus oli jopa pieni yllätys
 
JJK:n juniorijoukkueiden jälkeen uutta vaihdetta Karimäki lähti hakemaan Kolmosessa pelaavasta Blackbirdistä. Kahden kauden jälkeen oli syksyllä 2016 aika ottaa seuraava askel kehityksen portailla. Pääsy Tampereelle opiskelemaan urheiluhierojaksi avasi samalla mahdollisuuden päästä pelaamaan Kakkosessa.
 
- Olihan täällä TPV ja TamU sekä Kolmosessa vielä Ilves-Kissat. Lähetin sähköpostin Ylisen Anssille ja sainkin kutsun tulla näytille. Kun Anssi ilmoitti, että edustuksessa olisi paikka, niin omat tunnelmani olivat tosi hyvät ja olin jopa hieman yllättynyt saadessani sopimuksen, Karimäki sanoo.
 
Sopimus tarkoitti alussa myös ajamista harjoituksiin Jyväskylästä ja harjoitusten jälkeen takaisin Jyväskylään. Reissaamista kesti tammikuulle 2017, jolloin Karimäki siirsi "kirjansa" Jyväskylästä Pohjoismaiden suurimpaan sisämaakaupunkiin. Jo ensimmäisessä harjoituksissa Jyväskylän nuorukainen huomasi sen suuren eron, joka vallitsee Kakkosen ja Kolmosen joukkueiden tekemisten välillä. 
Vajaan kahden vuoden harjoittelu on tuonut tulosta. Karimäki sanoo kehittyneensä joka asiassa. Eniten on varmaankin parantunut peliäly, Karimäki pohtii.
 
- Teknisesti olen aina ollut ok. Puolustajaksi minulla on mielestäni hyvä tekniikka ja tietysti 186 sentin pituus tuo omat lisänsä pelaamiseeni. Pääpeli ja avaussyöttöjen osuminen oikealle pelaajalle ovat parhaimmat ominaisuuteni.
 
Koska kukaan ei ole seppä syntyessään, jollei syntymätodistuksessa lue sukunimenä Seppä, tietää Karimäkikin omat puutteensa.
 
- Vaikka syötöt menevätkin ihan hyvin kohdilleen, niin välillä teen vääriä ratkaisuja siinä, kuinka minun olisi pitänyt avata peli. Alimpana pelaajana on osattava nähdä koko kenttä eli pitää olla peliälyä kyetäkseen tekemään oikeita päätöksi. Lisäksi perusfysiikkaa eli kestävyyttä ja voimaa pitää olla nykyistä enemmän, Karimäki sanoo. 
 
Tampere on jalkapallokaupunki
 
Jalkapallomaailma on joskus pieni jopa Tampereen mittapuulla. Karimäen joukkuetovereita ovat nyt puolustaja Adrian Kovaqi, joka oli joukkuekaveri jo JJK:n B- ja A -junioreissa sekä maalivahti Miika Kalliomäki, joka aloitti urheiluhierojan ammatttiin opiskelemisen samaan aikaan. Opiskelusta ja työstä on Karimäen mielestä paljon hyötyä.
 
- Tiedän ja tunnen oman kehoni, lihasten toiminnan, verenkierron ja millä tavalla lihakset rasittuvat.
 
Karimäki oppi pian huomaamaan, että Tampere on jalkapallokaupunki Jyväskylään verrattuna. Tammelan stadionia Karimäki luonnehtii "upeaksi paikaksi, jonka kaltaisia ei Suomessa monta ole".
 
- Hyvän jalkapallokulttuurin huomaa etenkin kotipeleissä kannustuksesta ja onhan meillä oma faniporukkakin rumpuineen jokaisessa ottelussa. Olen pelannut myös Ratinassa, mutta Tammela on oikea jalkapallostadion, jossa ihmiset ovat lähellä kenttää, sanoo Karimäki.
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
 
Iiro Karimaki 4
 
 
19.01.2020

Harjoitusottelusta 0-4 voitto

in Edustus uutiset
Joonas Rantala 9.1.20
09.01.2020

Joonas Rantala jatkaa TPV:ssä

in Edustus uutiset
Antti Kuusinen 8.1.20
08.01.2020

Kuusinen ja Mättö tekivät sopimukset

in Edustus uutiset
Verneri Uimonen 21.12.19
21.12.2019

Verneri Uimonen tuo kokemusta ja malttia

in Edustus uutiset
Erkka Helminen 1 20.12.19
20.12.2019

66 Ykkösen ottelun Erkka Helminen TPV:hen

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  MP yhtymä  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #17 JESSE OKSANEN   
     
     
  Vilkaslogo  
     
  #19 HAKIM BELBACHIR  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.