Miika Kalliomäki syntyi maalivahdiksi

Miika Kalliomaki 1 Kopio

 
Jalkapallomaalivahdiksi joko synnytään tai sitten ei synnytä. TPV:n miesten edustuksessa pelaava 22-vuotias Miika Kalliomäki on selvästikin syntynyt maalivahdiksi. Hänelle asia kirkastui lopullisesti siinä vaiheessa, kun Harjavallan poikien maalivahti-innostuksen toisessa aallossa Kalliomäki huomasi olevansa ainoa, joka halusi jatkaa tolppien välissä.
 
- Olin jotain 13-vuotias, kun päätin vakavasti alkaa maalivahdiksi. Näiden vuosien aikana en ole kertaakaan katunut päätöstäni, Kalliomäki sanoo tamperelaisen kahvilan pöydässä.
 
Harjavallassa syntynyt ja koulunsa käynyt Miika Kalliomäki aloitti kuusivuotiaana Harjavallan Pallossa. Kehittymisen myötä naapurikaupunki Porin Jazz alkoi kiinnostaa ja niinpä edessä olikin ensin kaksi vuotta vanhempien kuljettamana ja sen jälkeen linja-autossa matkaten. Harjavallan ja Porin etäisyys on 30 kilometriä.
 
- Monin ajoin päivä meni niin, että koulun jälkeen kotiin, sitten Poriin ja siellä harjoitukset sekä illalla myöhemmin paluu kotiin, Kalliomäki sanoo.
 
Kalliomäki joutuu kantamaan ison vastuun osana joukkuetta. Ison vastuun siksi, että hyvin usein maalivahdin tekemä virhe näkyy selän takana olevana pallona ja numeroina tulostaululla. Maalivahti ei voi halutessaankaan siirtää vastuuta joukkuetoverille tai antaa sen kuuluisan ylimääräisen syötön tilanteessa, jossa olisi pitänyt rohkeasti yrittää ratkaisua. 
 
Kalliomäki pelasi salibandya B-juniorien SM-sarjassa ja tietysti maalivahtina. Kun tuli aika tehdä valinta kahden palloilulajin välillä, ei päätöksen tekemisessä ollut vaikeuksia.
 
- Minä olen luonteeltani ja sielultani paljon enemmän jalkapallon maalivahti kuin salibandyn. Jalkapallossa maalivahdilta vaaditaan paljon  enemmän kuin salibandyssa, jossa oikeastaan riittää se, että on pallon edessä. Nykyaikaisessa jalkapallossa maalivahti on yksi kenttäpelaajista, koska häneltä odotetaan muutakin kuin torjuntojen tekemisiä, Kalliomäki sanoo.
 
Maalivahti ei voi siirtää vastuuta
 
Se, että Kalliomäen mukaan maalivahtina oleminen "vaatii aika paljon päätä" ei kuullosta eikä se olekaan omakehua. Toteamus on kylmä totuus. Kuten Kalliomäki muistuttaa, maalivahdin takana hyvin harvoin seisoo pelaajaa, jolle voisi siirtää vastuun. Yksin tolppien välissä seisominen vaatii luonnetta ja jos sitä ei ole, ei Kalliomäen mielestä omaa myöskään edellytyksiä hyväksi maalivahdiksi.
 
- Maalivahdin tekemä virhe näkyy heti ja usein virhe näkyy myös tulostaululla. Minun mielestäni maalivahdiksi synnytään, mutta tämä ei tietysti riitä, vaan perusasiat on hallittava mahdollisimman varhain. En syytä koskaan kenttäpelaajaa siitä, että vastustaja tekee maalin vaan haluan ajatella maalin olevan osaksi minun syytä, sanoo Kalliomäki.
 
Kalliomäen filosofian mukaan kaikki pallot on torjuttavissa. Kuullostaa tunnetun shamppoomerkin mainokselta, kun mies toteaa maalivahdin harteilla lepäävän paljon.
 
- Meidän on keskityttävä joka hetki, muussa tapauksessa kyyti on kylmää. Valmistautuminen on aina oltava kunnossa, eikä yhtenkään peliin, ei edes harjoituspeliin saa lähteä takki auki. Yksi asia on varma, nimittäin se, että huono peli jää taatusti mieleen, Kalliomäki sanoo.
 
Siirto TPV:hen vauhditti kehittymistä
 
Maisemanvaihtoa kaipaava Kalliomäki hakeutui armeijan jälkeen Tampereelle urheiluhierojakouluun. Kun opiskelupaikka varmistui, suuntasi harjavaltalainen TPV:n miesten edustuksen try out -leirille, teki vaikutuksen ja teki samalla pelaajasopimuksen. Nyt nuorukaisella on menossa toinen kausi edustuksessa.
 
Try out -tilaisuudessa Kalliomäki ihmetteli asiaa, joka saa yhä ihmettelemisen liikkeelle. Syynä ovat Kalle Heltonen ja Juha Seppälä eli joukkueen maalivahtivalmentajat. Kalliomäen mukaan oli ihmeellistä ja on edelleen, että Kakkosessa pelaavalla joukkueella on kaksi maalivahtivalmentajaa.  
 
- Olen kehittynyt kaksikon ansiosta järkyttävän paljon, mutta vielä on paljon parannettavaa ja opittavaa. Kun tulin Jazzista TPV:hen, niin suurin piirtein osasin vain torjua ja heittää palloa. Tässä joukkueessa meistä kolmesta maalivahdista huolehtii kaksi osaavaa miestä, jotka keskittyvät ainoastaan meihin ja opastavat meitä tekemään oikeita asioita. Kyse ei ole enää perustekniikan oppimisesta, vaan paljosta muusta sellaisesta, jotka hyvän maalivahdin on hallittava, Kalliomäki sanoo.
 
Kalliomäen mielestä tärkeätä on myös valmentajakaksikon mahdollistamat keskustelut ja yhteiset pohdinnat. Päävalmentaja Anssi Ylinen ja valmentaja Mikko Innanen voivat keskittyä peluuttamaan ja harjoituttamaan kenttäpelaajia, eikä heidän tarvitse jakaa huomiotaan muualle.
Muun muassa pelin avaamista ja rauhallisuutta Kalliomäki pitää hyvinä puolinaan. Kehittämistä löytyy jalalla pelaamisessa ja pelin lukemisessa.
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
 
Miika Kalliomaki 2
 
 

 

04.12.2019

BearIT ja TPV laajentavat yhteistyötään

in Seuratiedotteet
28.11.2019

Tervetuloa juhlavuosi 2020 !

in Seuratiedotteet
TPV Kajaani 4 28
26.11.2019

Miesten kakkosen lohkojako vahvistettu

in Edustus uutiset
Mikko Innanen 19.11.19
19.11.2019

Mikko Innasesta TPV:n uusi päävalmentaja

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  MP yhtymä  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #17 JESSE OKSANEN   
     
     
  Vilkaslogo  
     
  #19 HAKIM BELBACHIR  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.