Henri Savolainen halusi maalivahdiksi

Henri Savolainen 1 2

Henri Savolainen ei sovi siihen ironiaan, jonka mukaan juniorijoukkueen hitain, pisin tai lihavin laitetaan maalivahdiksi. Ei, juniori-Henri halusi ihan itse maalivahdiksi.  21-vuotiaana hän tietää tehneensä vuosia sitten täysin oikean valinnan. Nuorukainen jopa siirtyi lapsuusvuosien Nokian Palloseurasta TPV:hen tehtyään maalivahtina vaikutuksen pelaajatarkkailijoihin.
 
Kuten niin moni hyvä pelaaja, niin Henri Savolainenkin aloitti jalkapallokoulussa jo kolmivuotiaana. Nokialla asuvan perheen tenava kävi Nokian Palloseuran harjoituksissa ja noin kahdeksan vanhana hän siirtyi maalivahdiksi.
 
- Lähdin maalivahdiksi omasta halustani, mutta alku ei ollut kovinkaan ruusuinen. Tulin maalista, pois kun olimme häviöllä 0-8 ja siirryin kenttäpelaajaksi. Kuinka ollakaan, niin tein joukkueemme ainoan maalin 8-1 -päättyneessä ottelussa, Savolainen sanoo.
 
13-vuotiaaksi asti jalkapallon rinnalla kulki salibandyn pelaaminen Classicissa. Mikä mielenkiintoisinta, niin salibandyssä TPV:n maalivahtia ei kiinnostanut maalivahtina pelaaminen. Teini-iässä oli pakko tehdä valinta, koska menestyäkseen jommassa kummassa lajissa oli toinen laji jätettävä pois. 
 
- Salibandy jäi, koska alkapallo kiinnosti enemmän. Sen sijaan veljeni teki toisenlaisen ratkaisun ja pelaa salibandyn 19-vuotiaiden maajoukkueessa, Savolainen sanoo.
 
TPV:n pelaajatarkkailija löysi nuoren nokialaisen, joka puolestaan löysi itsensä D-ikäluokan TPV Milan-joukkueesta. Milan oli tuohon aikaan ikäluokassaan kova sana: kolmen parhaan joukkueen joukossa Suomessa. Savolainen on hyvä esimerkki kapteeni Jari Nikkilän omassa haastattelussaan korostamasta ajatuksesta pelaajapolusta junioreista edustusjoukkueeseen. Milanissa Savolaista odotti muun muassa Paavo Näykki, joka on edelleen joukkuetoveri. Toinen miesten edustuksessa pelaava Valtteri Salomaa tuli samoihin aikoihin Milaniin. B-junioreista lähtien samoihin joukkueisiin on kuulunut myös Tomi Ylinen
 
"Tekeminen on aika hyvässä mallissa"
 
Savolainen pitää itseään hyvänä torjujana, joka toimii tolppien välissä oppikirjamaisesti. Omien sanojensa mukaan "tekeminen on aika hyvässä mallissa".
 
- Olen refleksitorjuja ja läpiajotilanteissa mielestäni pärjään hyvin, koska ajoitukset liikkeiden tekemiseen ovat hyvin hanskassa. Kehitettävää
on pelinohjaamisessa, jalalla pelaamisessa ja fysiikassa, Savolainen sanoo.
 
Jalalla pelaaminen on monelle maalivahdille kompastuskivi. Savolainen on nähnyt trendin muuttumisen ja päässyt mukaan maalivahdin toiminnan ja roolin kehittymiseen.
 
- Nyt 12-vuotiaat molarit ovat taitavampia pelaamaan jalalla, kuin me olimme samanikäisinä eli 10 vuotta sitten. TPV:ssä, kiitos panostuksen maalivahtien valmentamiseen, on tiedostettu jalalla pelaamisen suuri merkitys. Mitä paremmin maalivahti hallitsee potkutekniikan, sitä paremmin hän pystyy auttamaan joukkuetta hyökkäysten käynnistämisessä, Savolainen sanoo.
 
TPV:n maalivahtivalmennusta Savolainen kiittää. Edustuksella on peräti kaksi maalivahtivalmentajaa eli Kalle Heltonen ja Juha Seppälä, jotka ovat tai ainakin toinen on aina harjoituksissa mukana.
 
- Kalle oli mukana jo Milan-joukkueessa. Kakkosessa ei ole toista joukkuetta, jolla on kaksi maalivahtivalmentajaa kuten meillä on. Ei tällaisia joukkueita taida kovin montaa olla edes liigassa. Maalivahtivalmennusta tarvitaan koko ajan, ei vain juniorijoukkueissa.
 
Ero juniori-ikäisiin tulee siitä, etteivät kokeneet maalivahdit tarvitse Savolaisen mielestä enää perusteisiin menevää yksityskohtaista tietoa. Sen sijaan tarve on oman pelitavan muokkaamisessa. Edustuksen harjoituksissa maalivahdit keskittyvät hyvin paljon muun muassa siihen, mitä asioita ottelun aikana on pystyttävä havannoimaan ja kuinka kuhunkin tilanteeseen on reagoitava. 
 
Kauppatieteitä lukemaan Vaasaan
 
Savolaisella on edessään hyvin merkittävä muutoksen syksy. Jo yläasteella syntynyt toive päästä opiskelemaan kauppatieteitä konkretisoitui pari viikkoa sitten, kun Vaasan yliopiston kauppakorkeasta tuli hartaasti odotettu kirje. Edessä on muutto Vaasaan ja kolmen vuoden kandiopinnot, joita seuraa kahden vuoden maisteriopinnot.
 
- Yritin jo viime vuonna, mutta huonolla menestyksellä. Aloitin tammikuussa pääsykokeisiin lukemisen ja se veikin aikaa todella paljon. Nyt kun opiskelupaikka on tiedossa, niin voin sanoa olevani ylpeä itsestäni. Keväällä ajatukset olivat todella paljon opiskelupaikan saamisessa, sillä pääseminen opiskelemaan kauppatieteitä on pitkään ollut minulle iso asia, Savolainen sanoo.
 
Iso asia se oli jo vuosi sitten. Kun Vaasan yliopistosta tuli vuosi sitten kirjekuori, oli TPV:llä illalla ottelu. Kirje jäi odottamaan avaamista ottelun jälkeen sillä Savolainen tiesi, että oli kirjeen sisältö mikä tahansa, ei hänen keskittymisensä ottelussa olisi paras mahdollinen.
 
Kauden päättymistä seuraavasta harjoittelusta ei Savolaisella ole vielä tietoa. Siinä missä kenttäpelaaja voi harjoitella esimerkiksi ampumista yksin, ei maalivahti voi harjoitella torjumisia yksin. Vielä eivät ajatukset ole kypsyneet siihen, että kysyykö TPV-maalivahti mahdollisuutta päästä mukaan jonkun vaasalaisen joukkueen harjoituksiin.
 
- Minulle on kuitenkin tärkeää päästä harjoittelemaan säännöllisesti ja hyvin myös ensi talvena. Jos maalivahti on liian pitkään ja säännöllisesti pois tolppien välistä, niin pelituntuma katoaa helpommin kuin kenttäpelaajalla, Savolainen sanoo.
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
Henri Savolainen 3 2
04.12.2019

BearIT ja TPV laajentavat yhteistyötään

in Seuratiedotteet
28.11.2019

Tervetuloa juhlavuosi 2020 !

in Seuratiedotteet
TPV Kajaani 4 28
26.11.2019

Miesten kakkosen lohkojako vahvistettu

in Edustus uutiset
Mikko Innanen 19.11.19
19.11.2019

Mikko Innasesta TPV:n uusi päävalmentaja

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  MP yhtymä  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #17 JESSE OKSANEN   
     
     
  Vilkaslogo  
     
  #19 HAKIM BELBACHIR  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.