"Täällä on hyvä olla"

Jari Nikkila 2
 
Jari Nikkilä saapuu kahvilaan t-paidassa, joka ei ole sattumalta päällä. Paidan tekstiin ja kuvaan liittyy vahvaa symboliikkaa. Italialainen teksti  "On vain yksi Kapteeni" viittaa AsRoman legendaariseen kapteeniin Francesco Tottiin ja hänen nauttimaan arvostukseen sekä tietysti Nikkilän kannattamaan seuraan.
 
Arvostusta nauttii myös TPV:n puolustaja ja joukkueen kapteeni Jari Nikkilä, joka on paras mahdollinen esimerkki silloin, kun puhutaan kasvattajaseurasta, hyvästä juniorivalmennuksesta ja seuran merkityksestä pelaajalle.
 
Kuuluisimpiin ja legendaarisimpiin jalkapallomaailman pelaajiin kuuluva Francesco Totti lopetti uransa viime vuonna 40-vuotiaan ja pelattuaan yhdessä ja samassa edustusjoukkueessa ennätykselliset 25 kautta. TPV:n miesten edustuksen kapteeni Jari Nikkilä ei kapteenikollegansa kausimäärään TPV:ssä todennäköisesti yllä, mutta seuraikoniksi ja suurta arvostusta nauttivaksi kapteeniksi hän on vahvasti matkalla. 
 
Jos Nikkilä olisi alkanut lapsena harrastamaan jotain muuta urheilulajia kuin jalkapalloa, olisi se ollut niin tilastollisesti kuin inhimillisestikin harvinaista. Isä Kari Nikkilä valmensi TPV:n miehiä kausina 1991–1992, 2000–2001, 20004 ja luonnollisesti pitkällä pelaajaurallaan edusti seuraa. Kari Nikkilä on edelleen Tampereen kokenein jalkapallovalmentaja ja toimii nyt edustusjoukkueena managerina.
 
- Menin TPV:n Futisklubiin kahdeksan vanhana ja jo seuraavana kesänä aloitin ikäkausijoukkueessa. Tätä ennen olin isän mukana kulkenut isän harjoituksissa ja ollut katsomassa pelejä, joten kyllä minun dna:ssa on vahvasti mukana jalkapallo. Rakkauden jalkapalloon ja TPV:hen sain myös äidinmaidossa, sillä isäni ohella äitini on aina ollut tärkeä taustatekijä, kannustajani ja tukeni, Nikkilä sanoo.
 
Jalkapallo on aina ollut Nikkilän ainoa kilpailulaji, mutta innokas penkkiurheilija hän on monien lajien osalta. 
 
- TPV on minun seurani ja suuri rakkauteni. Pelasin Futisklubi-iästä juniorijoukkueissa 15-vuotiaaksi, jolloin nousin Kakkosen länsilohkossa pelaavaan edustusjoukkueeseen. TPV on kasvattajaseura, jossa on aina arvostettu omaa junioritoimintaa ja omia junioreita. Seuran omat junioripelaajat näkevät, että heillä on mahdollisuus nousta edustusjoukkueeseen. Tästä minä sekä monet muut juniorijoukkueista edustukseen nousseet olemme hyvä esimerkki, Nikkilä sanoo.
 
Oma laadukas juniorivalmennus ja useat joukkueet ovat Nikkilän mukaan tärkeä asia TPV:lle. Nikkilä jakaa täysin seuran arvot vastuullisuudesta, tasa-arvosta ja kaikkien ulottuvilla olevasta mahdollisuudesta osallistua laadukkaaseen jalkapallotoimintaan sukupuoleen, ikään, varallisuuteen, uskontoon tai muuhun taustaan katsomatta.
 
- Emme halua olla vain jalkapalloseura, vaan haluamme omalla toiminnallamme tukea perheitä kasvatustyössä.
 
Yli 200 ottelun mies
 
Jari Nikkilä on Kakkosen ja jopa Ykkösenkin pelaajiin verrattuna harvinaisuus. Hän nimittäin on ammattilainen mutta niin, ettei seura maksa hänelle palkkaa vaan henkilökohtainen sponsori. Harjoittelemisen ohella hän opettaa pallokoulussa ja on mukana juniorivalmenuksessa. 
- Minulla on hyvä ystävä Matti Puranen, joka omistaa MP-Yhtymän. Hän on omalla päätöksenteollaan ja toiminnallaan mahdollistanut täysipäiväisen harjoittelmisen ja pelaamisen eli keskittymisen jalkapalloiluun, kiittää Nikkilä.
 
TPV:n miesten edustuksessa Nikkilä on pelannut 84 ottelua (2004-2007, 2011 ja 2016-). Hän pelasi kaudet 2008-2009 sekä 2014-2015 Valkeakosken Hakan liigajoukkueessa 78 ottelua. Ensimmäisen Haka-pestin jälkeen tie kulki Tampere Unitediin, mutta hän loukkaantui talvikaudella vakavasti eikä pelannut yhdessäkään sarjaottelussa. Kaudella 2008 Nikkilä pelasi kolmessa Hakan liigaottelussa, mutta seuraavalla kaudella messukyläläinen oli säännöllisesti avauskokoonpanossa. 
 
Ilveksessä kausina 2012-2013 yhteensä 54 ottelua ensin Kakkosessa ja toisella kaudella Ykkösessä. TPV:hen oma kasvatti palasi ensimmäisen kerran kaudeksi 2011 ja toisen kerran alkuvuodesta 2016. Yli 200 liigan, Ykkösen ja Kakkosen ottelua pelanneella Nikkilällä on takanaan myös kaksi nuorten maaottelua ja 43 ottelua poikamaajoukkueissa. Hän oli alle 19-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni.
 
Siirto Valkeakosken Hakaan oli paljon enemmän kuin puolen tunnin automatka. Hakassa mies harjoitteli kahdesti päivässä ja kaikki tapahtui jalkapallon ehdoilla. Vaikka siirtymä oli vain yksi sarjaporras ylöspäin, huomasi Nikkilä tulleensa kirkkaisiin valoihin. Se, että TPV pelaa Kakkosessa eli kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, ei Nikkilän mukaan tarkoita sitä, että asioita voitaisiin tähän vedoten tehdä huonosti tai huonommin. 
 
- Me yritämme tehdä kaikki asiat mahdollisimman hyvin näissä puitteissa. Me toimimme parhaalla mahdollisella tavalla tiedostaen erilaiset rajallisuudet. TPV:ssä on hyvä olla ja pelata, minä ja muutkin pelaajat viihdymme tässä joukkueessa.  Meillä on hyvä henki, tuemme toinen toistamme ja meillä on hauskaa, Nikkilä sanoo.
 
Ykkönen on kirkas tavoite
 
Ei yhtä tavuakaan siitä, etteikö joukkue haluaisi nousta Ykköseen. Kuten Nikkilä asian ilmaisee: Ykkönen on kirkas tavoite. Nikkilä puhuu projektista, joka on lähellä jokaisen sydäntä. Hän puhuu myös työstä ja työntekemisestä.
 
- Peli paranee hyvällä harjoittelulla ja tekemällä työtä. Sen sijaan haaveilemisella ja toivomisella peliä ei paranneta ja voittoja kerätä.
Kilpailu aloitukseen pääsemisestä ja oman aseman vakiinnuttamisesta vie joukkuetta eteenpäin.
 
Nikkilä huomauttaa, että jokaisen pelaajan on jokaisessa harjoituksessa osoitettava, että on aloituskokoonpanon arvoinen. Pelaajien on tapeltava omasta pelipaikastaan, eikä kukaan saa tyytyä istumaan penkillä. 
 
- Etenkin nuorten pelaajien on hyvä muistaa, että menestyvässä joukkueessa yksittäinen pelaaja huomataan paremmin kuin huonossa joukkueessa ja pelaamalla hyvin hän tuo itseään esille. Tätä olen toitottanut monta kertaa nuoremmille pelaajille, Nikkilä sanoo.
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
Jari Nikkila 7
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  MP yhtymä3  
     
  #7 JESSE OKSANEN  
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #9 ANTTI KUJALA  
     
     
  TV400x400    
     
  #10 PAAVO NÄYKKI   
     
     
  Pispalan pulteri 01 2020 kopio  
     
  TPV:N NÄLKÄISIMMÄN PELAAJAN PALKITSEE  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.