TPV:lle tehty vähiten maaleja Kakkosen joukkueista

Tilastokatsaus 1 23

Miesten Kakkosen alkukausi on jo ehtinyt tuomaan monia yllätyksiä. Yksi sellainen on TPV:n maalisuhde kahdeksan ottelun jälkeen; joukkue on päästänyt vähiten maaleja kaikista Kakkosen joukkueista. Kun eteläisimmässä eli A-lohkossa ovat kärkijoukkueet pelanneet jo kymmenen ottelua, ollaan B-lohkossa yhdeksässä ottelussa. C-lohkossa TPV on pelannut vasta kahdeksan ja muut joukkueet yhdeksän tai kymmenen ottelua.
 
Nousua Kakkosesta Ykköseen ei ole tehty helpoksi. Jokaisen lohkon voittaja ja  paras toiseksi sijoittunut joukkue pelaavat nousukarsintaottelut. Karsinnan kaksi parasta nousevat Ykköseen kaudeksi 2019.  A-lohkoa johtava PePo Lappeenranta on kymmenessä ottelussaan päästänyt kuusi maalia ja tehnyt 16. Pistemäärä 20 on kertynyt viidestä voitosta ja viidestä tasapelistä. Toisena myös 20 pistettä hankkinut helsinkiläinen IF Gnistan on päästänyt 13, mutta tehnyt 19 maalia.
 
Kolmantena oleva niin ikään helsinkiläinen FC Viikingit on kärkiryhmän joukkueeksi kummajainen: 27 tehtyä mutta peräti 18 päästettyä maalia. Joukkueen 17 pistettä ovat tulleet viidestä voitosta, kahdesta tasapelistä ja kolmesta häviöstä. Kakkosen lohkojen kärkijoukkueista Viikingit on päästänyt selvästi eniten maaleja. Viikinkien kanssa maalinumeroita lukuunottamatta samat luvut omaava Mikkelin Palloilijat on päästänyt 11 ja tehnyt 18 maalia.
 
B-lohkossa SalPa Salosta on lohkon muiden kärkijoukkueiden tapaan pelannut yhdeksän ottelua. Joukkueen maalisuhde on 15-6 ja 20 pistettä ovat kertyneet kuudesta voitosta, kahdesta tasapelistä ja yhdestä tappiosta. GrIFK Kauniaisista omaa sarjakakkosena täsmälleen samat luvut, mutta maalisuhde 15-7 oikeuttaa toiseen tilaan. Porilainen MuSa on päästänyt kymmenen maalia, mutta tehnyt 17.
 
C-lohkoa johtava GBK Kokkolasta ja KuFu98 Kuopiosta ovat kymmenessä ottelussa kirjauttaneet samat luvut eli kuusi voittoa, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota. Kumpikin joukkue on päästänyt 13 maalia, mutta GBK on tehnyt 23 eli kuusi enemmän kuin kuopiolaiset.
 
Kolmantena olevalla TPV:llä on pelattuna vasta kahdeksan ottelua eli kärkijoukkueista vähiten. TPV on kaikista Kakkosen joukkueista päästänyt vähiten eli kolme maalia ja tehnyt 16. Kuudella voitollaan, yhdellä tasapelillään ja yhdellä häviöllään TPV on saanut 19 pistettä.  Viime kaudella joukkue teki 22 ottelussa 45 maalia, mutta päästi 40, mikä oli sarjassa säilyneistä lohkon joukkueista toiseksi eniten. Viime kaudella TPV:n päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohti oli 1,8, tällä kaudella se on tähän mennessä vain 0,4 maalia.
 
Neljäntenä oleva SJK/2 on sekin pelannut jo kymmenen ottelua, joissa se on päästänyt 14 maalia, mutta tehnyt tamperelaisia enemmän eli 20. TPV:n paikallisvastustaja TamU on lohkossa seitsemäntenä yhdeksän ottelun jälkeen.  Se on voittanut kolme, pelannut tasan kahdesti ja hävinnyt neljä kertaa. Maalisuhde on 13-9 .
 
Maalintekijöitä riittää TPV:llä
 
TPV on kirjauttanut kahdeksassa ottelussaan siis 16 maalia (14 tehtyä, kaksi vastustajien omaa maalia). C-lohkon maalintekijätilasto on sikäli mielenkiintoinen, että joukkueen parhaat maalintekijät Mohammed Koroma ja Eetu Räisäinen ovat kolmella maalillaan vasta jaetulla 10. sijalla yhdessä seitsemän muun pelaajan kansssa.
 
Selitys tähän on yksikertainen: TPV ei ole ollut vain muutaman pelaajan varassa, vaan maalintekijöitä on peräti yhdeksän. Koroman ja  Räisäsen ohella maalinteossa on onnistunut Paavo Näykki kahdesti sekä kerran Eric Bullock, Eino-Veikko Ek, Jesse Oksanen, Giorgi Ositashvili, Joonas Rantala ja Tomi Ylinen. TPV on osoittanut, ettei se ole vain muutaman pelaajan varassa, vaan maalintekotaitoa löytyy läpi joukkueen.
 
Esimerkiksi GBK:n 23 maalista on kaksi pelaajaa tehnyt 16.  KuFu98:n 17 maalista on vastannut yhdeksän pelaajaa.
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
Tilastokatsauss 2 23