Eetu Kolu oppi, mitä uupuminen tarkoittaa

Eetu Kolu 1

Valkeakoskella jalkapallon pelaamisen aloittanut 24-vuotias Eetu Kolu on ikäänsä nähden ehtinyt pelaamaan useissa seuroissa. Kokemusta on Ykköstä myöten tammisaarelaisesta EIF:stä ja 80 ottelua Kakkosessa.
 
Kokemusta on myös ylirasituksesta. Tämä tila syntyy, kun elimistöä rasitetaan enemmmän kuin mistä sillä on mahdollisuus palautua. Kolu on läksynsä oppinut ja viisastunut: nyt järkeä on kuulemma enemmän kuin kuntoa.
 
Helmikuussa TPV:n kanssa sopimuksen tehnyt keskikenttäpelaaja Eetu Kolu astui jalkapallomailmaan nelivuotiaana Valkeakoskella. Ensimmäiset vuodet sujuivat Valkeakosken Nappulaliigassa, kunnes lahjakas poika lähti mukaan paikkakunnan mahtitekijä Hakan harjoituksiin. 
 
Hakan juniorivuosien jälkeen lukiolaisen tie vei kaudeksi 2011 Tampereen Ilvekseen ja vuosiksi 2012-2013 hämeenlinnalaiseen Härmään. Seura oli itselleen yllätyksenä noussut Kakkoseen, kun lohkon voittanut Nokian Palloseura ei ottanut paikkaa vastaan. Härmän peliasun Kolu puki päälleen myös kaudella 2013.
 
Kaudeksi 2014 Kolu palasi Hämeenlinnaan, nyt FC Hämeenlinnaan. Suhde jäi kahteen otteluun, mutta Ilves-Kisoissa elämä näytti jälleen hymyilevät kasvonsa. Ison loikan jalkapalloilijana  Kolu otti mentyään Ykkösessä pelaavan Tammisaaren EIF:n testiin ennen kauden 2015 alkua. Sopimus syntyi ja nuorukainen pääsi ensimmäisen kerran näkemään ammattimaista valmennusta ja seuratoimintaa.
 
- Valitettavasti loukkaannuin ja ottelumäärä jäi neljään. Sitten pääsinkin opiskelemaan Poriin ja sain sopimuksen Kakkosessa pelaavaan MuSaan. Porissa pelasin viime vuoteen asti, kunnes tulin Tampereelle tekemään opiskeluihini liittyvää työharjoittelua, Kolu sanoo.
 
Peliaikaa tulee hyvän tekemisen kautta
 
Tämän kauden seitsemästä pelistä Kolu on viidessä tullut vaihdosta kentälle.  Pelaamiseensa nuorukainen on tyytyväinen, mutta toivoo totta kai lisää peliminuutteja. Kolu tietää, että onnistuneiden harjoitusten ja kehittymisen myötä mahdollisuudet avausvihellyksen kuuntelemiseen kentällä paranevat.
 
- Tietysti toivon, että hyvä harjoittelu, tekemäni työ ja parantaminen kaikilla osa-alueilla palkitaan lisääntyvällä peliajalla sekä nousemisella avauskokoonpanoon, Kolu sanoo.
 
Kolu tiedetään tunnolliseksi harjoittelijaksi, jolla jalkapalloilijana on selvä tavoite.
 
- Minulla on edelleen tavoitteena pelata korkeammalla sarjatasolla ja toivottavasti tämä on joskus arkipäivää eikä vain toive tulevaisuudesta. Mikä sen hienompaa olisi, jos ensi vuonna pelaisin Ykkösessä TPV:n peliasu päälläni. Sama tavoite on kaikilla äijillä.
 
Tähän mennessä Kolulle on kertynyt enemmän kokemusta ja vaihtuvia tilanteita, kuin suurimmalle osalle samanikäisistä jalkapalloilijoista. Härmässä hän pääsi isoon rooliin, kehittyi ja kävi liigajoukkueen testeissä. Valitettavasti kokemusta karttui myös ylikunnosta, kun innokas nuorukainen ei malttanut ja osannut kuunnella kehoaan. 
 
- Ylikunto vaikutti pitkään. Hinku oli kova harjoittelemiseen ja eteenpäin menemiseen, joten lopulta siitä kaikesta seurasi uupuminen ja pakkolepo. Nuo viikot olivat minulle tosi vaikeata aikaa. Ylikunnosta palautuminen vaikutti pitkään, koska en pystynyt menemään sata lasissa, Kolu sanoo.
 
Ylikunto, nykyisin ylirasitus, syntyy kun elimistöä on rasitettu enemmän kuin mistä sillä on mahdollisuudet palautua. Ylirasittunut keho on kokonaisuutena täysin uupuneessa tilassa, autonomisen hermoston toiminta on häiriintynyt ja toipuminen vie aikaa.
 
Laadukas, tasainen, tehokas, hyvähenkinen
 
TPV:tä Kolu luonnehtii sanoilla "laadukas", "tasainen", "monipuolinen", "tehokas" ja "hyvähenkinen". Kolun mukaan TPV:n tehokkuudella, joka näkyy maalisarakkeessa menestyy Kakkosessa. Jalkapallo on maalintekolaji ja tuon taidon yhdistettynä hyvään koko joukkueena puolustamiseen TPV on ehtinyt osoittamaan.
 
- Totuus on, että tasaisuudella voitetaan ja jokainen ottelu on yhtä tärkeä, koska voitosta saa aina samat kolme pistettä. 
 
Joukkueesta paistaa Kolun sanoin iloisuus ja rentous. Tämä näkyi jo talven harjoituskaudella, joten asenne ja joukkuehenki sekä kaikkensa antaminen eivät ole tulleet vasta voittojen myötä. Jokainen pelaaja tietää, mitä kentällä pitää tehdä ja tämä näkyy myös harjoituksissa. 
 
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
Eetu Kolu 2
 
Aanssi Ylinen 1 23.10.19
23.10.2019

Anssi Ylinen: talvi antoi väärän signaalin

in Edustus uutiset
TPV KTP 1
20.10.2019

TPV teki töitä Tammelassa

in Edustus uutiset
Ennakko TPV KTP 19.10. 1
19.10.2019

Tammelassa ei nähdä höntsypeliä

in Edustus uutiset
MYPA TPV 1
04.10.2019

Häviö jätti tyhjän olon

in Edustus uutiset
Ennakko MYPA TPV 1 3
03.10.2019

Anssi Ylinen: pelkäämällä ei tulosta synny

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
  Keskiö logo2  
     
  #1 TUOMAS KARJANLAHTI  
     
     
  Tammelan voima vector  
     
  #5 TOMMI SMEETS  
     
     
  MP yhtymä  
     
  #6 JARI NIKKILÄ   
     
     
  koulutettu hieroja P Koivunen  
     
                       #7 TUOMAS LÄHDESMÄKI  
     
     
  tullin sauna logo  
     
  #9 ARJAN GOLJAHANPOOR  
     
     
  Satakunnankadun hammaslaakarit2  
     
  #10 PAAVO NÄYKKI   
     
     
  vimarak 1  
     
  #12 ANTTI KUUSINEN  
     
     
  Turva  
     
  #14 EETU RÄISÄNEN  
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #17 JESSE OKSANEN   
     
     
  Vilkaslogo  
     
  #19 HAKIM BELBACHIR  
     
     
  Teraselementtilogo  
     
  #20 EETU KOLU  
     
     
  Buffet sisu  
     
  #21 Mika Ahonen  

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.