"Kärjessä on maaleja syytä tullakin"

Eetu Raisanen 1
 
Viime kaudella porilaisessa MuSa:ssa koko kaudella kaksi maalia, TPV:n riveissä viidessä ottelussa jo kolme maalia. Mistäs tuuli puhaltaa, Eetu Räisänen?
 
- Pelipaikka ja roolit muuttuivat TPV:hen tultuani. Kärjessä pelatessa maaleja on syytä tullakin, Räisänen naurahtaa.
 
Juniorimaajoukkueissakin esiintynyt 22-vuotias keskikenttäpelaaja Eetu Räisänen siirtyi talvella TPV:hen porilaisesta MuSa:sta. Räisänen pelasi viime kaudella MuSan riveissä Kakkosta 16 ottelua, joissa hän teki kaksi maalia ja yhden Suomen cupin ottelussa. FC Jazzin kasvatilla on Kakkosesta kokemusta myös PPT:n riveissä sekä ykkösestä FC Jazzin paidassa kausilla 2015 ja 2016. 
 
Aina ei ole itsestään selvää, että pelipaikan ja roolin vaihtuminen merkitsevät onnistuneita valintoja. Räisäsen kohdalla näin on käynyt. Onnistumisesta kertovat kolme tehtyä maalia ja sopeutuminen keskikenttäpelaajan roolista hyökkääjän rooliin. Kolmeen maaliin nuorukainen tarvitsi vain viisi ottelua. Kolmen maalin mies on myös Mohamed Koroma.
 
- MuSan pelissysteemi oli ja on edelleen erilainen kuin päävalmentaja Anssi Ylisen TPV:ssä käyttämä. Viime kaudella pelasin paljon niin sanotulla 10-paikalla eli kärjen alapuolella vapaassa roolissa, nyt TPV:ssä minun on ollut opeteltava uusi rooli, uusi pelipaikka ja uudenlaista pelaamista, Räisänen sanoo.
 
Räisäsen mukaan hyökkääjän rooli sopii hänelle. Ylisen sisäänajama koko joukkueen puolustuspeli on tehnyt yleisurheilukielellä ilmaistuna Räisäsestä 100 metrin juoksijan, kun vielä viime vuonna mies oli puhdasverinen maileri.
 
- En ehkä juokse sen enempää, mutta juoksutyylini on muuttunut nopeammaksi ja räjähtävämmäksi entisestä junnaavasta juoksemisesta, Räisänen sanoo.
 
"Me olemme yhtenäinen ja hyvähenkinen joukkue"
 
Räisänen sanoo panostaneensa talven aikana paljon oppiakseen valmennnusjohdon haluamaa puolustuspelaamista. Historialliset roolit, jossa puolustajat puolustivat ja hyökkääjät tekivät maaleja, on TPV:ssä heitetty roskalaatikkoon. Roolit ovat menneet sekaisin. Joukkueen pelitapa miellyttää Räisästä.  
 
- Me olemme yhtenäinen ja hyvähenkinen joukkue, joka kentällä tekee kaiken yhdessä, Räisänen sanoo.
 
Jo ylhäältä alkava prässäyspeli kuluttaa hyökkääjien voimia ja kun pallo saadaan taas itselle, onkin aika lähteä etenemään vastustajan maalia kohti. Räisäsen mukaan TPV:n pelisysteemissä nämä ovat hyökkääjien rooleja ja kaikki tietävät sen.
 
Vaihtaessaan kirjansa Porista Tampereelle, Räisänen totta kai tiesi TPV:n hyväksi joukkueeksi, joka harjoitukset ovat laadukkaita. Siirto ei tuonut suurempia odotuksia kauden saavutusten osalta, mutta sen mies lupasi itselleen, että hän haluaa harjoitella ja pelata hyvin.
 
- Nyt voin sanoa, että paremmin ei oikeastaan voisi mennä. Johdamme lohkoa, emme ole hävinneet peliäkään ja olen tehnyt kolme maalia viidessä ottelussa. Harjoituskauden aikana en olisi uskonut, että kuuden kierroksen jälkeen emme ole vielä hävinneet kertaakaan, Räisänen sanoo.
 
Takki auki ei kentälle voi lähteä
 
Joukkue on onnistunut Räisäsen mielestä hyvin keskittymään jokaiseen otteluun. Takki auki ei ole vielä kertaakaan lähdetty kentälle.
 
- Totta kai on pelko siitä, että ajatukset alkavat harhailemaan nousemisesta Ykköseen. Näin ei saa kuitenkaan missään vaiheessa tapahtua, sillä loppujen lopuksi erot ovat kamalan pienet ja jokaisessa ottelussa voi tapahtua ihan mitä vain, sanoo Räisänen.
 
Jos talvella ja vielä ensimmäisten ottelujen alla TPV olikin seura, joka oli joskus voittanut liigan ja pelannut Ykköstäkin, ei tällaisia tekstejä enää kirjoiteta vastustajajoukkueiden ennakkojutuissa. Sen sijaan sitäkin todennäköisempää on, että videokoosteet TPV:n otteluista ovat entistä tärkeämpi osa vastustajien valmistautumista.
 
- Ihan varmaan vastustajat yrittävät luoda paineita meille. Meidän on kaiken aikaa uskottava omaan tekemiseemme ja omaan pelitapaamme. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä, vaan meidän pitää myös pystyä kaiken aikaa kehittymään, Räisänen sanoo.
Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi
 Eetu Raisanen 2