Intohimona lukeminen, aina kirja menossa

Riku Oras kirjat 1

 

Riku Oras kirja kädessä on tuttu näky, kun TPV:n miesten edustus on ottelumatkoilla. Kiteytettynä yhteen lauseeseen, niin lukeminen on Orakselle intohimo. On ollut sitä ala-asteen kolmannelta luokalta alkaen.

- Minulla on aina kirja menossa. Kirjat vaikka ovatkin fiktiivisiä, auttavat ymmärtämään yhteiskuntaa ja sen tapahtumia sekä pohtimaan asioita, Oras sanoo.

26-vuotias kasvatustieteiden opiskelija Riku Oras lukee paljon, itse asiassa niin paljon ja usein kuin mahdollista. Hän etsii kaiken aikaa uutta lukemista; lukemiseen on Oraksen mukaan sisäinen halu. Oras huomauttaa pyrkivänsä lukemaan vähintään yhden kerran joka päivä.

Hyvä esimerkki kirjojen ja kirjallisuuden suuresta merkityksestä on Paul Austerin teos 4 3 2 1. Kirjassa on yli 1 100 sivua ja Oras luki kirjan alkuperäiskielellä eli englanniksi.

- Minulle tuli tyhjä olo, kun sain luettua kirjan loppuun, Oras sanoo.

Oras ei ala-asteen kolmannella luokalla suinkaan aloittanut tiiliskiviromaaneilla tai kirjallisuuden klassikoilla. Suosikkilukemistoa olivat aika ymmärrettävästi dekkarit, jotka yläasteella vaihtuivat pohjoismaiseen rikoskirjallisuuteen. Tässä vaihdoksessa tiivistyy se, mitä Oras haluaa fiktiivisiltäkin kirjoilta.

- Pohjoismaisissa dekkareissa käsitellään paljon yhteiskunnallisia asioita ja ilmiöitä, jotka auttavat ymmärtämän tapahtumia ja pohtimaan asioita. Nuorempana luin ”normaaleja” dekkareita, mutta jossain vaiheessa alkoi tuntumaan, että olin lukenut tämän kirjallisuustyylin puhki, Oras toteaa.

Yhdessä vaiheessa menossa oli jakso, jolloin lukeminen käsitti eri aihealueita ja eri maiden kirjallisuutta. Sitten kiinnostuksen kohteena oli aasialainen kirjallisuus, nyt Oras lukee mielellään 1800-luvun kirjailijoita. Aihepiiriin kuuluvat muun muassa Leo Tolstoin ja Fjodor Dostojevskin kirjoittamat klassikot.

Kaikkea lukemista yhdistää sama, mikä aikoinaan sai helsinkiläisteinin kiinnostumaan pohjoismaisista rikoskirjailijoista.

- Kirjat käsittelevät yhteiskuntaa ja sen lukuisia ilmiöitä sekä elämän tarkoitusta. Lukiessani voin eläytyä toisiin ihmisiin, vaikka he ovatkin kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Esimerkiksi perusdekkari ei ole kiinnostanut enää pitkään aikaan, Oras huomauttaa.

Keskustelu linja-autossa

Taannoin paluumatkalla Myllykoskelta Oras kävi mielenkiintoisen keskustelun Arjan Goljahanpoorin kanssa. Oraksella oli jälleen kerran ”nenä kiinni kirjassa”, jolloin joukkuetoveri tuli viereiselle penkille istumaan ja kysyi, miksi hän lukee.

- Siinä Punakoneen bussissa vastasin heti, että lukeminen tarkoittaa minulle yhtä elämän suurimmista nautinnoista. Arjan totesi kuuntelevansa mielellään räppiä ja hän kommentoi, että myös räpissä kerrotaan niistä samoista asioista, joista minä luen kirjoistani. Kumpikin sisältää samanlaista sanomaa, sanoo Oras.

Oras on kirjastojen (tampereeksi laikku) vakiasiakas. Tosin entistä enemmän miestä on nähty myös antikvariaateissa. Mies ei koskaan osta uusia kirjoja. Oma kirjahylly kasvaa vähitellen, eivätkä kirjat näin ollen jää kertakäyttökirjoiksi.

- Antikvariaatit viehättävät minua, koska liikkeeseen sisälle astuessani en koskaan tiedä, mitä kirjoja löydän, Oras toteaa.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

Riku Oras kirjat 2

Kaikkea lukemista yhdistää sama, mikä aikoinaan sai helsinkiläisteinin kiinnostumaan pohjoismaisista rikoskirjailijoista. Kirjat käsittelevät yhteiskuntaa ja sen lukuisia ilmiöitä sekä elämän tarkoitusta. Lukiessaan Riku Oras voi eläytyä toisiin ihmisiin, vaikka he ovatkin kirjailijan mielikuvituksen tuotetta.

IMG 3038 kopio
23.10.2021

TPV valmiina kauden päätökseen

in Edustus uutiset
IMG 8546
17.10.2021

Taukojohto ei pitänyt Grania vastaan

in Edustus uutiset
IMG 7605
15.10.2021

TPV kauden viimeiselle vierasreissulle

in Edustus uutiset
PELAAJIEN KUMMIYRITYKSET

           

     

     
     
     
     
     
     
     
  pohjolarakennus  
     
  #9 ANTTI KUJALA  
     
     
   ABS1  
     
   #15 ROOPE TUOMI  
     
     
  PHILIKIVI  
     
   #23 FARHAD RAHIMI  
     
     
  Jussi Kuitunen  
     
  #25 JUHO MATTILA  
     
     
  Pispalan pulteri 01 2020 kopio  
     
  TPV:N NÄLKÄISIMMÄN PELAAJAN PALKITSEE  
     

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.