Liikunta kuuluu kaikille

SPT 1

 

Suomessa tätä lajia harrastetaan vain kolmessa seurassa. TPV Powerchair eli sähköpyörätuolijalkapallo osoittaa toiminnallaan liikunnan kuuluvan kaikille. Kun tiedetään, kuinka kallista tämän harrastaminen on ja mitä kaikkea harjoitusvuorojen peruuntumiset aiheuttavat, tekevät lajin harrastajat tärkeää työtä erityisliikunnan edistämiseksi.

Keväällä 2016 perustetussa joukkueessa on kymmenen pelaajaa, mutta tavoitteena on saada vähintään kahden joukkueen verran harrastajia. HJK:n ja Interin kanssa TPV pelaa neljässä turnauksessa Suomen mestaruudesta.

Sunnuntai ja kello on 11.45. Tredun Hervannan toimipisteen liikuntahallin edessä on invatakseja, jotka hetki sitten ovat tuoneet urheilijat ja heidän avustajansa pian alkavalle kahden tunnin harjoitusvuorolle. Nämä urheilijat tarvitsevat invataksia kuljetukseen ja avustajan. Heille liikkumaan ja urheilemaan lähteminen on jotain muuta kuin helppoa ja vaivatonta. Nämä TPV:n punaisissa pelipaidoissa liikkuvat nuoret harrastavat sähköpyörätuolijalkapalloa.

Apuväline 2017 -tapahtuman avajaisissa jaettiin Suomen Messusäätiön lahjoittamat Yhdenvertainen Suomi -tunnustuspalkinnot tahoille, jotka ovat tehneet merkittävää työtä vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden hyväksi. Raati valitsi yleisön ehdotusten joukosta kolme palkinnon saajaa, joista yksi oli TPV Powerchair.

Perusteluissaan raati kirjoitti, että ”Tampereen Pallo-Veikkojen sähköpyörätuolijalkapallojoukkueen taustahenkilöt ovat pyyteettömällä ja ennakkoluulottomalla työllään saaneet Suomessa uuteen lajiin kokoon joukkueen ja luoneet sille puitteet toimia. Tämän ryhmän työ edistää vaikeastikin vammaisten henkilöiden liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia”.

Joukkueen valmentaja Jaska-Matti Näykki työskentelee fysioterapeuttina ja kuntoutuksen ammattilaisena hän löysi lajin tuttavansa kautta. TPV:n toimintaan Näykki tuli silloin, kun nyt miesten edustuksessa pelaava poika Paavo Näykki aloitti nelivuotiaana jalkapallon pelaamisen.

- Olen ainoa joukkueesta, jolla ei ole sukulaista pelaamassa. Kun tällainen laji tuli puheeksi, niin kysyimme TPV:stä mahdollisuutta aloittaa seuran siipien suojassa. Meidät on otettu hyvin vastaan, olemme saaneet tukea ja tästä kaikesta isot kiitokset edelleen seuran johdolle. Aloitimme harjoittelun keväällä 2016 ja syksyllä lähdimme mukaan SM-sarjaan, Näykki sanoo.

Kaikkea muuta kuin helppo laji

Nyt mukana on kymmenen rekisteröityä pelaajaa. Kolmas kausi alkaa marraskuussa ja viimeinen turnaus pelataan huhtikuun lopussa. TPV:n kotiturnaus pelataan 12.1. Kahdesti joukkue on ollut pronssilla. Kauden kruunaa 21.-27.5. Pajulahden urheiluopistossa pelattava sähköpyörätuolijalkapallon Nations cup eli EM-kilpailut. Maajoukkueen kahdeksasta maajoukkuepelaajasta kolme on tpv:läisiä: Veikko Nousiainen, Jenna Olán ja Joona Kari.

Kentällä on neljä pelaajaa kerrallaan maalivahti mukaan lukien. Peliaika on 2x20 minuuttia, maalin leveys on kuusi metriä ja yleensä pelikenttä on koripallokenttä. Pallon halkaisija on 33 senttiä. Sähköpyörätuolilla ajaminen on ensikertalaiselle kuten minulle uskomattoman vaikeaa ja pelaamisessa vaikeuskertoimet vain lisääntyvät. Pyörää on pystyttävä hallitsemaan tilanteessa kuin tilanteessa, sillä pallon kuljettaminen, syöttäminen ja ”ampuminen” tapahtuvat eteen kiinnitetyllä puskurilla.

- Tämä on oikeasti kallis laji. Usein olen miettinyt, että mitä on yhdenvertaisuus missäkin tapauksessa. Tavallisetkin sähköpyörätuolit maksavat tuhansia euroja ja maajoukkueen pelaajien tuolien hinnat ovat 10 000-17 000 euroa, Näykki sanoo.

Kustannusten ohella harjoittelua hankaloittaa vakituisen salivuoron puuttuminen. TPV harjoittelee Kaukajärven ja Hervannan vapaa-aikataloilla, Vuoreksen ja Pohjois-Hervannan kouluilla sekä Tredun Hervannan toimipisteessä. Oikeasti pitää kirjoittaa, että viikoittainen yksi harjoitusvuoro on jossain näistä rakennuksista.

- Nämä ovat ainoita mahdollisia esteettömiä paikkoja ja meillä on ikuinen vääntö Tampereen kaupungin kanssa vakituisen vuoron saamiseksi. Kun meille varattu vuoro perutaan, niin siitä syntyy isoja ongelmia, koska uusia invatakseja ja avustajia on vaikea saada. Näihin harjoituksiin kun ei tulla henkilöauton kyydissä ja ilman avustajaa, Näykki sanoo.

Näykki korostaa yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen suurta merkitystä. Perheiden tuki on kaikki kaikessa ja niinpä harrastuksesta onkin tullut koko perheen yhteinen harrastus.

Jokaiselle säädetään tuoli yksilöllisesti

Lajissa käytettävät sähköpyörätuolit eivät ole tavallisia, vaan viriteltyjä ja kaikesta ylimääräisestä riisuttuja. Kun siviilituoli painaa noin sata kiloa, on näiden tuolien paino noin 50 kiloa.

- Nämä kiihtyvät paremmin ja jotta tuoli ei kaatuisi, on pyörät sijoitettu taakse. Keveyden ansiosta tuolit ovat siviilituoleja ketterämpiä, sanoo TPV:n ja maajoukkueen joukkueenjohtaja Mika Nousiainen.

Tuoleissa on elektroniikkaa kuin formuloissa. Jokaiselle TPV:n pelaajalle säädetään tuoli yksilöllisesti ja Nousiaisella onkin käytössään kaksi tietokoneohjelmaa, jotka mahdollistavat monenlaiset säädöt. Sähköpyörätuolijalkapallo on mitä suurimmassa määrin tekniikkalaji; mitä paremmin tuolin hallitsee, sen paremmin pystyy palloa liikuttamaan ja sitä käsittelemään.

Nousiainen ja Näykki toivottavat tervetulleiksi kaikki lajista kiinnostuneet. Joukkueella on yksi kokeilutuoli, joten kokeilemaan voi tulla ilman taloudellisia kustannuksia. Nousiainen on tyytyväinen seuran tukeen.

- Tunnemme olevamme osa TPV:n isoa jalkapalloperhettä. Asenteet erityisliikuntaa kohtaan muuttuvat vähitellen, Nousiainen sanoo.

Miesten edustuksen viimeisessä kotipelissä lauantaina 29.9. GBK:ta vastaan pelaajat toimivat TPV:n joukkueen saattajina kentälle.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

SPT 2 2

SPT 12

SPT 6

SPT 7

SPT 11

SPT 9

IMG 3038 kopio
23.10.2021

TPV valmiina kauden päätökseen

in Edustus uutiset
IMG 8546
17.10.2021

Taukojohto ei pitänyt Grania vastaan

in Edustus uutiset
IMG 7605
15.10.2021

TPV kauden viimeiselle vierasreissulle

in Edustus uutiset
IMG 7859
11.10.2021

TPV seurasi nousujuhlia vierestä

in Edustus uutiset

Please publish modules in offcanvas position.

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.